Miért hasznos a vezetői elemzés a gyógyszertárakban?

Mit értünk a vezetői elemzés alatt?

A vezetői elemzés tapasztalataink szerint többféle értelmezéssel bír különböző iparágakban. Mielőtt ennek szerepét értelmezzük, célszerű tisztázni, hogy mi mit értünk gyógyszertári vezetői elemzés alatt? Megközelítésünk szerint a gyógyszertári vezetői elemzés egy iparágfüggő tevékenység, mely szorosan kapcsolódik a gyógyszeriparhoz, illetve a szervezeti célokhoz is. A gyógyszertári vezetői elemzés nem csupán a generációváltás során lehet fontos, hanem akár HR, akár folyamatfejlesztési, vagy bármilyen szolgáltatás megvalósulását célul kitűző projektnél, ezért ez a tevékenység komoly hozzáadott értékkel bír. Egy részletesen elkészített vezetői elemzés segítségével nem csupán az igények kerülnek lefordításra, hanem a szervezeti, üzleti célok is. Sajnos a legtöbb esetben ezek nincsenek meghatározva egyértelműen az érintettek részéről, ezek kialakítása komoly munkát igényel.

Értelmezésünk szerint a gyógyszertárvezetői elemzés a szervezeti, üzleti célok felderítését, értelmezését, valamint ezek mentén a projektekkel kapcsolatos igények, későbbi követelmények meghatározását, menedzsmentjét, az ezekkel kapcsolatos változások, konfliktusok kezelését jelenti.

OGYÉI ellenőrzés utáni tanácsadás

Miért van szükség a gyógyszertárvezetői elemzésre?

A nemzetközi projektmenedzsment-felmérések szerint a sikertelen vállalkozások több, mint 50%-a a nem megfelelő vezetés, szervezési mulasztások vagy emberi kapcsolatok miatt ütközik nehézségekbe. Másik érdekesség, hogy sok esetben a vállalkozások azért nem lesznek sikeresek, mert nem innovatívak és a régi minták már nem működnek a mai modern korban. Sok esetben bár definiálva vannak a munkafolyamatokkal kapcsolatos követelmények, azok nincsenek összehangolva az eredeti, tényleges üzleti célokkal. A gyógyszertárvezetői elemzés megfelelő alkalmazásával a fenti negatív hatások csökkenthetők, áthidalhatók.

Hogyan alkalmazzuk a gyógyszertárvezetői elemzést?

Együttműködő, támogató szervezeti kultúra és megfelelő nyitottság mellett megvizsgáljuk az üzleti folyamatokat és segítünk definiálni a felelősségi köröket.

Mit fog kapni a gyógyszertárvezetői elemzés során?

A gyógyszertárvezetői elemzésünk során pontos képet adunk a vezető különböző lehetőségeiről, így a szervezetben betöltött helyéről.

Ilyen aspektusok a következők:

  • Vezetői stílus: autokratikus-utasító, elengedő-laissez faire, facilitáló-elősegítő, coaching-motiváló stílusok arányának meghatározása.
  • Vezetői konfliktuskezelési stílus: kompromisszumkereső, versengő- problémamegoldó és az elkerülő-alkalmazkodó.
  • Vezetői kompetenciák: stratégiai gondolkodás, időgazdálkodás, delegálás, csapatának motiválása.
Időpontfoglalás