Munkaerő-hatékonysági elemzés

Mit értünk a munkaerő-hatékonysági elemzés alatt?

A 7-10 éves patikavezetői tapasztalatunk azt mondatja velünk, hogy a saját magunk által alkalmazott  -HR szemszögből megközelített- gyógyszertárvezetés valódi segítséget jelent minden magyarországi gyógyszertár vezetőjének. Azt gondoljuk, hogy az eddigi gyakorlattal szemben nekünk az erősségeket kell még inkább kiemelnünk és használhatóbbá tennünk, nem pedig a gyengeségeket feljavítanunk. A gyengeségeket azonban pontosan ismernünk kell ahhoz, hogy ne kerüljünk még nehezebb helyzetbe.

A gyógyszertárvezetés során szerzett tapasztalatainknál fogva sok folyamatot és pontos ok-okozati összefüggést látunk, ezért soha nem kritikaként fogalmazunk meg észrevételeket. Hiszünk abban, hogy azzal amit mi képviselünk, könnyebben átlendülhet a közforgalmú gyógyszerellátásban jelentkező mindennapi problémákon.

OGYÉI ellenőrzés utáni tanácsadás

Miért van szükség a munkaerő-hatékonysági elemzésre?

Sokan jól emlékeznek arra a szomorú időszakra, amikor a 2008 őszén kezdődő világgazdasági válság kibontakozása során ezt a szektor is elérte a munkanélküliség. A munkáltatóknak ekkor könnyű dolguk volt a jelöltek kiválasztásával a hatalmas munkaerő-túlkínálat miatt. A helyzet azonban mára jelentősen megváltozott. Jelenleg még nem diplomázik kevesebb gyógyszerész, mint eddig, de a szakasszisztensek képzése nem fest túl rózsásan. Az egyetem rendkívül sokrétű képzése számtalan úton vezeti ki a hallgatókat a munka világába. Mit lehet tenni, hogy a közforgalmat válasszák? A több nyelven beszélő, mobilis, fiatal gyógyszerészek  könnyedén elhelyezkednek külföldön. Hogy áll ma a generációváltás Magyarországon, milyen nehézségekkel találjuk magunkat szemben? Ha megtalálta egymást a munkáltató és a munkavállaló, hogyan tartható fent minél tovább a gyümölcsöző kapcsolat? A kisebb településeken már most nehéz helyzetben vannak a gyógyszertárak ezekben a kérdésekben, de ez a tendencia figyelhető meg a nagyvárosokban és egyre inkább Budapesten is.

Hogyan alkalmazzuk a munkaerő-hatékonysági elemzést?

Az aktuális HR helyzetet elemezzük vezetői és alkalmazotti szemszögből, oly módon, hogy figyelembe vesszük a gyógyszertár nyitvatartási idejét és a közforgalmú gyógyszertárak személyi minimumfeltételeit. Az elemzés tartalmazza:

  • a  konfliktusforrások feltárását, 
  • a dolgozói elégedettségi felmérést, 
  • elemezzük és optimalizálási javaslatot adunk a fejlődési lehetőségekre,
  • megbeszéljük a felmerülő problémákat,
  • megoldási javaslatokat ajánlunk,
  • áttekintjük az  általános HR ismeretek alkalmazásának lehetőségeit (motivációs jellemzők, erősségek, gyengeségek, álláshirdetések megfogalmazása, hirdetési helyek kiválasztása).

Mit fog kapni a munkaerő-hatékonysági elemzés során?

Elemzésünk során pontos képet mutatunk:

  • a gyógyszertárban dolgozó kollektíva hatékonyságáról, elégedettségéről,
  • a gyógyszertárról mint munkahelyről az előzetesen bekért dolgozói vélemények alapján,
  • a vezető által kitöltött munkavállaló értékelésének eredményéről.
  • aktuális HR helyzet: értékelés vezetői szemszögből, igény szerint alkalmazotti szemszögből, konfliktusforrások, elégedettségi minősítés, fejlődési lehetőségek ismertetése az adott helyzetben.
Időpontfoglalás