Gazdálkodás-egészségi elemzés

Mit értünk a gazdálkodás-egészségi elemzés alatt?

A gyógyszertárvezetők, a gyógyszertárak tulajdonosi köre általában autodidakta módon sajátítja el a megfelelő készletgazdálkodási ismereteket és kifejezetten jól teljesít benne. Mára már számtalan eszköz, lehetőség és kapcsolat is rendelkezésre áll mindehhez. Ugyanakkor jól tudjuk, hogy korlátlan növekedés nincs és a rendelkezésre álló források is a legtöbbször végesek. Éppen ezért nem mindegy, hogy minden fontos szempontot megvizsgálunk-e, minden rendelkezésünkre álló információt felhasználunk-e a számunkra megfelelő üzleti modell megalapozásához és végrehajtásához, vagy úgy döntünk, hogy maradunk a régi, megszokott sémáknál.

OGYÉI ellenőrzés utáni tanácsadás

Miért van szükség a gyógyszertári gazdálkodás-egészségi elemzésre?

A gyógyszertárak ugyan eltérő mértékben, de hangsúlyosan a társadalombiztosítás által támogatott termékek expediálásából jutnak hozzá a működésüket biztosító bevételhez. Azt mindenki látja és tudja, hogy ebben semmilyen pozitív irányú elmozdulás nem volt hosszú évek óta. Ezzel szemben a gyógyszertárak működtetésének költsége komoly emelkedést mutat, melynek egyik legmeghatározóbb része a bérköltség robbanásszerű növekedése. Ez önmagában rendkívül örvendetes folyamat, hiszen mindenki szeretné megbecsülését a munkatársak felé anyagi javak formájában is kifejezésre juttatni. Ugyanakkor ennek a kigazdálkodása helytől és helyzettől függően egyre komolyabb feladat elé helyezi a munkáltatót. Nem mindegy tehát, hogy a rendelkezésre álló szűk mozgásteret mennyire képesek a gyógyszertárak a maguk javára fordítani, a benne rejlő lehetőségeket optimálisan kihasználni, hiszen ez meghatározó eszköz a vállalkozás jövője szempontjából.

Hogyan alkalmazzuk a gyógyszertári gazdálkodás-egészségi elemzést?

A gazdálkodás-egészségi elemzés sikeres alkalmazásához szükség van:

  •  az általunk előzetesen bekért adatokra, riportokra  (Az adatok és riportok érzékenysége miatt ezek nem konkrétumokat, hanem mindenesetben arányokat jelentenek, tehát semmilyen forgalmi adat nem kell az elemzés sikerességéhez. Ezen kívül nagyon fontos, hogy üzleti titokként titoktartás vonatkozik rájuk!), 
  • megfelelő nyitottságra,
  • valamint az üzleti folyamatok problémáinak és céljainak a konkretizálására.

Mit fog kapni a gyógyszertári gazdálkodás-egészségi elemzés során?

A gyógyszertári gazdálkodás-egészségi elemzésünk során pontos képet mutatunk:

  • gyógyszertár készletének mennyiségi és minőségi összetételéről,
  • a felhasznált akciókról mind beszerzési, mind eladási oldalról,
  • az esetlegesen használt beszerzési társulás nyújtotta lehetőségek kihasználtságáról,
  • a HR  költségek és a valós munkaerőigény megfelelőségéről és optimalizálhatóságáról.
Időpontfoglalás